evroto.bg Официална страница за приемане на еврото в Република България

„Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.“ Това заяви министърът на финансите пред медии след неформалното заседание на ЕКОФИН в Гент, Белгия.

„Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ“, коментира той. По думите му той чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2,2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, посочи той. В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация министър Василев изрази оптимизъм, че ротацията ще се случи: „Знаете колко трудно беше сглобено правителството първия път. Направи се законодателна програма, направи се правителствена програма, което доведе и до успешен край на преговорите миналото лято. Сега в момента също имаме документ, който е отправна точка. Успяхме да придвижим напред много тежки законодателни промени, които отлежават с десетилетия. Тази година това, което се очертава като най-сериозната задача, е всички тези хубави неща, които законодателно ги създадохме на хартия миналата година, всъщност да заработят. Това зависи и от кадровата политика в тези органи, така че те да са независими и наистина да работят в полза на гражданите, и от институционалната им стабилност. И всъщност това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи реално да заработят в полза на гражданите, а не в полза на една или друга политическа сила“, коментира Асен Василев. „Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка миналата година, всъщност да се изпълни със съдържание и да започне да работи в полза на българските граждани“, потвърди финансовият министър.

„Регулаторите трябва да заработят в полза на гражданите“, категоричен е той и разясни, че меморандумът всъщност предлага прозрачен процес как да се избират техните членове с предварително проверяване, с обществени обсъждания, с публични изслушвания, с участие на НПО сектора. Според него процесът не трябва само да е чисто политически с ясно разделение кой кого номинира, но и да е ясно все пак в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите. Министърът на финансите е на мнение, че регулаторите у нас взимат изключително важни решения и затова те трябва да бъдат независими и да могат да работят на база на методологии и реални оценки с европейско измерение. „България има нужда от работещи регулатори. Ние сме готови да дискутираме точно как това ще бъде постигнато, дали сме предложение – ако има други предложения, нека да ги чуем“, заяви той.

Изчислението е съгласно фиксирания валутен курс на БНБ на българския лев към еврото. 1 EUR = 1,95583 BGN

Калкулатор