evroto.bg Официална страница за приемане на еврото в Република България

Инфлационният ефект от приемането на Хърватия в еврозоната е бил само 0,2 процентни пункта, това заяви управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич. Той взе участие в извънредно заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, което се проведе на 26 февруари в Народното събрание.

„В момента на присъединяване инфлацията в страната ни беше висока – 8,4 %, така че влиянието от смяната на куната с евро беше много малко и се усети основно върху сектора на услугите.“, каза още Борис Вуйчич.

Той допълни, че спекулациите с високите цени били свързани с т.нар. „възприятие за инфлация“ и с натрупаното информационно напрежение, което произлиза от медийното отразяване на ценовите движения на определени стоки. Всички тези очаквания и твърдения са били опровергани от реалното статистическо измерване върху цялата потребителска кошница.

Вуйчич подчерта, че през последната година в страната се забелязва покачване на жизнения стандарт и на реалните доходи, които са се увеличили с 5,7%. Очакваното увеличение на доходите на населението през 2024 г. е с 3,6%.

„Хърватия е последната държава, която в началото на 2023 г. се присъедини към еврозоната и споделя съвсем пресен опит, като основните ползи от това са няколко. На първо място е, че присъединяването към единната европейска валута значително намали риска от валутен обмен.“, заяви още гуверньорът на Хърватската народна банка.

Той допълни, че другите предимства са свързани с намаляването на чуждестранния дълг и повишаването на кредитните рейтинги на страната с две до три степени. Значителен спад се наблюдава и при корпоративните разходи за кредитиране. Същото се отнася и за заемите на домакинствата, които са по-ниски от тези в еврозоната.

„Генерираните спестявания от транзакции само за домакинствата са в размер на 160 млн., което са основно от такси за банков обмен. Искам да подчертая, че като част от еврозоната Хърватия е в по-малка степен податлива на кризи и има по-голяма устойчивост и стабилни цени, което прави страната ни по-привлекателна за инвеститорите“, заяви Борис Вуйчич.

Изчислението е съгласно фиксирания валутен курс на БНБ на българския лев към еврото. 1 EUR = 1,95583 BGN

Калкулатор